ZomerOrkest Nederland neemt haar publiek mee in de onbeperkte mogelijkheden van de blaasmuziek. Het orkest speelt niet in de traditionele concertzalen maar zoekt het publiek op in de openlucht. Met veel passie, maar zeker ook een knipoog, laat ZomerOrkest Nederland horen hoe gaaf blaasmuziek kan zijn.

Het repertoire bestaat uit zo’n twintig zeer variërende stukken met serieuze blaasmuziek als swingende pop; ‘van Barok tot Rock’.

Voorbereidingen en tournee

Voor de tournee vinden er een aantal repetitiedagen onder leiding van twee dirigenten plaats. Tijdens de tournee worden er één of twee concerten per dag gegeven. Tijdens het repetitieweekend en tournee verblijft het orkest in kampeerboerderijen en jeugdherbergen. Een touringcar zorgt dat het orkest van de ene naar de andere plaats word gebracht.

De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding zoals een korte broek en T-shirt. Het repertoire is zeer divers: van Barok tot Rock.

Slechts één concert is in een “traditionele concertzaal”, namelijk de concertregistratie. Deze live-registratie wordt speciaal voor onze donateurs (Vrienden van Tante Dinie) georganiseerd. Na de tournee zijn deze opnames te beluisteren via onze online muziekkanalen, zoals Spotify en Itunes.

Vaste elementen

De tournee bevat daarnaast nog twee vaste elementen. Ieder jaar gaat er een solist mee op tournee. Op deze manier wordt ieder jaar een ander instrument in de spotlights gezet. Ook voor het orkest en dirigenten geeft dit een extra dimensie aan de tournee.

Daarnaast selecteert ZomerOrkest Nederland jaarlijks een componist die speciaal voor de tournee een compositie schrijft. Na de tournee is deze compositie voor elk orkest beschikbaar in de muziekbibliotheek.