TOURNEE

ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding en de concerten worden gegeven op terrassen, in parken, op campings, braderieën of midden in een winkelcentrum. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.


Data

Datum Tijd Locatie
Vrijdag 27 Juli 2018 20:00 uur Gemert (Binderseind 8)
Zaterdag 28 Juli 2018 20:00 uur Oploo (Openluchttheater ‘de Speultuin’)
Zondag 29 Juli 2018 14:00 uur Wageningen (Markt)
Zondag 29 Juli 2018 20:00 uur Zeist (Slottuintheater)
Dinsdag 31 Juli 2018 14:00 uur – Sociaal Concert AZC Almelo (besloten)
Dinsdag 31 Juli 2018 20:00 uur Diepenheim (Grotestraat 94)
Woensdag 1 Augustus 2018 14:00 uur – ZON Academy Etten, GLD (Dorpsplein)
Woensdag 1 Augustus 2018 20:00 uur Wijchen (Kasteellaan 6)
Donderdag 2 Augustus 2018 20:00 uur – Vrienden van… Concert! Moergestel (Theater Den Boogaard)
Vrijdag 3 Augustus 2018 14:00 uur Vlissingen (Peperdijk 263)
Vrijdag 3 Augustus 2018 20:00 uur Roosendaal (Markt)
Zaterdag 4 Augustus 2018 14:00 uur Eersel (Markt)

 

ZomerOrkest Nederland wil zoveel mogelijk mensen in Nederland in aanraking brengen met blaasmuziek. Ook mensen voor wie het niet altijd even gemakkelijk is om een concert bij te wonen. Daarom is het Sociaal Concert een vast onderdeel van het tourneeschema. Doorgaans is dit een besloten concert.

Het Vrienden van.. Concert! (voorheen galaconcert) wordt speciaal georganiseerd voor Vrienden van Tante Dinie en oud ZON’ners. Dit is het enige concert dat in een theater gegeven wordt. Tijdens dit concert wordt een live registratie gemaakt van het concert. Iedereen is welkom voor dit concert, kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij het theater.


Dirigenten

Paul van Gils werd geboren op 1 november 1990 in Boxtel. Hij groeide op in een Paul van Gilsmuzikale familie. Vader Mari is beroepstrompettist, dirigent, componist/arrangeur. Op 8 jarige leeftijd begon Paul met trompetlessen bij de plaatselijke muziekschool. Later volgde hij privélessen bij Sef Pijpers sr. Al tijdens zijn middelbare school studeerde Paul aan het conservatorium in Tilburg met hoofdvak trompet bij Raymond Vievermans.

In 2009 startte hij aan het Conservatorium van Amsterdam met hoofdvakken trompet bij Theo Wolters en Hafabra-directie bij Danny Oosterman. Na twee jaar besloot Paul zich volledig te richten op het dirigeren van (blaas-)orkesten. In 2014 heeft hij zijn bachelor examen, bekroond met het predikaat ‘zeer goed’, afgesloten. Op dit moment heeft Paul onder zijn leiding: fanfare ‘Eendracht’ Afferden, harmonieorkest ‘de Bazuin’ Oud-Beijerland, en studentenharmonieorkest ‘Auletes’ Eindhoven.

 

 

 

 

De enorme verbindingskracht van muziek is wat Vera Hofman ertoe gedreven heeft om op de bok te gaan staan. Zodra een orkest muziek gaat maken, moeten alle individuele problemen aan de kant gezet worden om gezamenlijk resultaat te kunnen boeken. Dit proces van geven en nemen zorgt voor een geborgen groepsgevoel, waarin je even alles mag vergeten. Niet alleen als orkestlid, maar ook als toehoorder. Momenteel studeert Vera Hofman Master HaFa directie bij Hardy Mertens. Als dirigent is ze werkzaam bij Harmonie de Vriendschap te Middelbeers, Summa Orkest Eindhoven, Muziekvereniging ONA te Lage Mierde & the Next ensemble.


Solist

Gerbrich Greidanus, nu nog 17 jaar oud (maar.. ze word deze zomer 18 jaar!) woonachtig in het Friese dorpje Tzum. Na enige tijd gemusiceerd te hebben op de Cornet gespeeld, speelt ze inmiddels al bijna 8 jaar met veel passie Euphonium. Gerbrich heeft een drukke agenda, behalve haar examenjaar (6 Gymnasium ) volgt ze ook de vooropleiding aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.Gerbrich Greidanus

Volgend jaar hoopt ze op ditzelfde conservatorium te gaan beginnen met de opleiding. Ze heeft geen last van plankenkoorts en doet graag mee met solistenconcoursen; daarnaast kan ze ook nog schrijven! In 2017 heeft Gerbrich meegedaan aan de compositiewedstrijd van het NBE, een compleet nieuwe en leerzame ervaring.

Deze power woman is dit jaar te beluisteren als Euphoniumsolist tijdens de tournee van ZON2018!

 


Componist

De nieuwe compositie voor het ZON is dit jaar van de hand van Ron van Riel (1990). De Haarense componist is van vele markten thuis; hij componeert, arrangeert, beheerst velerlei instrumenten en beoefent deze in diverse orkesten.

Zijn muzikale schouders zonden onder vele projecten waaronder de filmmuziek voor het oorlogsdrama ‘Schaduwspel’ en het in de VS geschoten ‘Masterpiece’. Laatstgenoemde kreeg recentelijk een nominatie voor beste muziek in Rome en Glasgow.

‘Best Musical Score’-prijzen vielen hem ten deel in 2016 en 2017 op het ’48 Hour Film Project’ in Rotterdam, Eindhoven én Johannesburg.

‘Molenaar Edition’ gaf werk als ‘Solidarity in Gold’ én ‘Xerxes’ voor fanfare en harmonieorkest van zijn hand uit.

Voor grote openlucht theaterprojecten componeerde Ron de totale muziek voor producties als ‘De Drie Musketiers’ en ‘Aladdin’ en arrangeerde o.a. ‘West Side Story’ en ‘Shrek’. Ook arrangeerde hij voor artiesten als ‘Opera Famillia’ en ‘Guinevere’, zoals in 2013 ”The Crown of Love’.

Pretparken in Nederland, Finland en Duitsland maken gebruik van Ron’s composities. De enige hint die Ron wil geven over de compositie van ZON2018: ‘Mijn werk voor HaFa is vaak erg filmisch’. Wij zijn benieuwd!