TOURNEE 2022

ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding en de concerten worden gegeven op terrassen, in parken en drukbezochte festiviteiten. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.


Data 2022

-Inzeepdag: zondag 12 juni 2022
-Repetitieweekend: zaterdag 9 juli & zondag 10 juli 2022
-Tournee: woensdag 27 juli t/m zondag 7 augustus 2022

ZomerOrkest Nederland wil zoveel mogelijk mensen in Nederland in aanraking brengen met blaasmuziek. Ook mensen voor wie het niet altijd even gemakkelijk is om een concert bij te wonen. Daarom is het sociaal concert een vast onderdeel van het tourneeschema.

Het Vrienden van.. Concert! (voorheen galaconcert) wordt speciaal georganiseerd voor Vrienden van Tante Dinie en oud ZON’ners. Dit is het enige concert dat in een theater gegeven wordt. Tijdens dit concert wordt een live registratie gemaakt van het concert. Iedereen is welkom voor dit concert, kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij het theater.

Hieronder vind je een overzicht van de concerten van ZON2022 voor zover bekend. Binnenkort worden ook de precieze adressen hier gepubliceerd.

Datum Tijdstip Locatie Adres
29/07/2022 20:00 uur Gemert
30/07/2022 17:00 uur Puttershoek (ZON Academy)
31/07/2022 14:00 uur Vorden
31/07/2022 20:00 uur t.b.a.
02/08/2022 14:00 uur t.b.a.
02/08/2022 20:00 uur Vledder
03/08/2022 14:00 uur Nieuwveen (sociaal concert)
03/08/2022 20:00 uur Zeist
04/08/2022 20:00 uur Oisterwijk (Vrienden van… concert)
05/08/2022 14:00 uur t.b.a.
05/08/2022 20:00 uur Oosterhout
06/08/2022 14:00 uur Naarden

Dirigenten 2022

Geert Jan Kroon is met een achtergrond in de muziekwetenschap gaan dirigeren en componeren. Eerst vanuit een muzikale honger om te creëren maar gaandeweg meer om mensen te inspireren en ze kracht te geven. Hij zoekt in zijn werk als dirigent naar manieren om muzikanten hun eigen verhaal te laten vertellen.

Zijn muzikale doel is om de mensen om hem heen ‘aan’ te zetten. Of zoals Benjamin Zander het verwoordt: “succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen hebt”. Geert Jan’s grootste uitdaging was “Lûd fan de Middelsee”, als artistiek leider en componist bracht hij een grote groep muzikanten (400) samen in één doel; een muzikale show van 45 minuten.  De show werd voor het publiek een unieke ervaring!

Geert Jan speelt euphonium bij Soli Brass Leeuwarden en hij is actief als muziekjournalist en musicoloog. Momenteel studeert hij compositie aan het ArtEZ conservatorium bij Wilbert Bulsink. Hij volgde workshops bij Oliver Waespi, Edward Gregson en Philip Sparke en als componist werkte hij samen met onder andere: The Swiss Army Brass Band, Carlton Main Frickley Colliery Band, Soli Brass Leeuwarden en Oranje Grootegast. In 2016 was hij finalist van de Cory Composition Prize in Wales.

Momenteel is hij dirigent van CMV Jeduthun Oldemarkt, MV Harmonie Akkrum en Flevo Brass Emmeloord. Ook is hij assistent dirigent bij het Nootstroom orkest.

Thom Roosen is geboren en getogen in Veldhoven waar hij aan muziekschool “Art4U” zijn eerste saxofoonlessen kreeg. Toen samenspelen leuker bleek dan altijd maar alleen, is hij lid geworden van Harmonie L’Union Fraternelle uit Zeelst en later ook van Harmonie Sub Umbra uit Meerveldhoven.

Zes jaar later studeerde hij in Tilburg af met als hoofdvak klassiek saxofoon en als bijvakken onder andere orkestdirectie, klarinet en saxofoon lichte muziek. Aan het Fontys Conservatorium studeerde hij saxofoon bij Andreas van Zoelen en sloot daarnaast bij Arjan Tien de Minor Orkestdirectie af.

De muzikale hobby bleek zo leuk, dat hij na het behalen van zijn VWO-diploma besloot de universiteit links te laten liggen en op het Conservatorium in Tilburg van zijn passie zijn beroep te maken.Sinds 2021 is hij begonnen aan de Master orkestdirectie bij docent Etienne Siebens, hiernaast volgt hij lessen bij Sander Teepen.

Momenteel is Thom als docent verbonden aan Fanfare St. Aldegondis te Maasbree en muziekschool 040Muziek. Ook verzorgt hij in opdracht van muziekschool Kunstkwartier in Helmond verschillende scholenprojecten. Zijn arrangementen voor harmonieorkest worden uitgegeven bij Baton Music te Eindhoven.
Zijn echte passie ligt echter bij het dirigeren, momenteel is hij dirigent van Muziekvereniging Someren Heide en Koninklijke Harmonie Euterpe uit Venray.

 


Componist 2022

Tjeerd Nijhof  schrijft als componist toegepaste muziek voor films, reclames en concertmuziek voor blaasorkesten. In 2017 is hij “with honours” afgestudeerd aan de HKU in Utrecht voor de studie Composition for the Media. Films waar hij aan meewerkte zijn De Bankier van het Verzet en De Premier. Toen het Achterhoeks Fanfare Orkest hem de kans bood om een nieuw werk voor fanfare te schrijven, was daar zijn eerste werk voor fanfare: Osiris. Later volgden opdracht composities voor o.a. Emergo Castricum en het Twents Jeugd Harmonie Orkest. Voor de Open Nederlandse Harmonie Kampioenschappen werd zijn werk ‘World of Insects’ verkozen als één van de verplichte werken.

Als oud deelnemer van ZON weet Tjeerd hoe tof deze ervaring is voor de muzikanten. In 2016 en 2017 was hij trombonist bij ZON. Op dit moment speelt hij trombone bij het Gelders Fanfare Orkest en KNA Houten. Daarnaast is hij werkzaam bij De Eendracht Aalten om de jongste muzikanten van deze vereniging plezier te laten beleven aan muziek, in de breedste zin van het woord.

 


Solist 2022

Myrthe Egberink is opgegroeid in Arnhem en begon op haar achtste met hobo spelen. Deze passie is nooit meer weggegaan en momenteel studeert ze hobo aan het Prins Claus Conservatorium bij Pauline Oostenrijk en International Relations and Organizations aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze deed haar eerste orkestervaringen op bij het Arnhems Interscholair Orkest en het Amersfoorts Jeugdorkest en nu speelt ze graag en actief in het Nederlands Studenten Orkest. In 2018 soleerde ze in Arnhem met Philharmonie Gelre, wat haar eerste ervaring met blaasmuziek was. Hoewel ze niet eerder onderdeel was van een harmonieorkest, kan ze niet wachten om zich hier compleet in onder te dompelen.


Aanmelden Tournee 2022

Je kan je niet meer aanmelden voor de tournee in 2022, iedereen die zich heeft opgegeven zal uiterlijk in maart 2022 bericht krijgen.