TOURNEE 2020

ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding en de concerten worden gegeven op terrassen, in parken en drukbezochte festiviteiten. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.


Data 2020

  • Inzeepdag: zondag 14 juni 2020
  • Repetitieweekend: zaterdag 4 juli & zondag 5 juli 2020
  • Tournee: woensdag 22 juli t/m zondag 2 augustus 2020

ZomerOrkest Nederland wil zoveel mogelijk mensen in Nederland in aanraking brengen met blaasmuziek. Ook mensen voor wie het niet altijd even gemakkelijk is om een concert bij te wonen. Daarom is het sociaal concert een vast onderdeel van het tourneeschema.

Het Vrienden van.. Concert! (voorheen galaconcert) wordt speciaal georganiseerd voor Vrienden van Tante Dinie en oud ZON’ners. Dit is het enige concert dat in een theater gegeven wordt. Tijdens dit concert wordt een live registratie gemaakt van het concert. Iedereen is welkom voor dit concert, kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij het theater.


Dirigenten 2020

Berjan Morsink is op 9 jarige leeftijd begonnen met trombone spelen bij muziekvereniging “De Harmonie” te Diepenheim.
Na de middelbare school heeft hij (bas)trombone gestudeerd aan het Conservatorium te Enschede waar hij les krijgt van Peter van Klink en diverse gastdocenten zoals Brandt Attema en Victor Summerkin. Hij studeert in 2006 af met een 8,5. Als Bastrombonist is hij middels een deeltijd baan verbonden aan het Trompetterkorps der Koninklijke Marechaussee. Tevens is hij lid en mede-oprichter van laag-koper ensemble Low Brass Connection.

Na het afstuderen op trombone is Berjan begonnen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen om zich het dirigeervak eigen te maken. Hij heeft daar les gehad van Tijmen Botma en Klaas van der Woude. In juli 2010 heeft Berjan zijn studie met succes afgerond. Tijdens en na deze studie, via diverse cursussen en projecten, kreeg hij de mogelijkheid om, naast allerlei muziekverenigingen van diverse niveaus, ook orkesten te dirigeren als de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Fanfare korps Koninklijke Landmacht “Bereden Wapens” en via een lichte muziek cursus het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht.

Verder volgde Berjan masterclasses bij o.a. Björn Sagstad, Thomas Doss, Danny Oosterman, Jurjen Hempel, J.R. Pascual-Vilaplana. In 2015 is hij begonnen met studeren voor zijn Master diploma Ha/Fa/Bra directie aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Fried Dobbelstein en heeft dit op 8 oktober 2017 afgesloten met een 8,5.

Momenteel is Berjan als dirigent werkzaam bij Orkestvereniging Hoogeveense Harmonie, Muziekvereniging Orpheus uit Bathmen en Muziekvereniging De Eendracht uit Haarlo.

Geert Jan Kroon is met een achtergrond in de muziekwetenschap gaan dirigeren en componeren. Eerst vanuit een muzikale honger om te creëren maar gaandeweg meer om mensen te inspireren en ze kracht te geven. Hij zoekt in zijn werk als dirigent naar manieren om muzikanten hun eigen verhaal te laten vertellen.

Zijn muzikale doel is om de mensen om hem heen ‘aan’ te zetten. Of zoals Benjamin Zander het verwoordt: “succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen hebt”. Geert Jan’s grootste uitdaging was “Lûd fan de Middelsee”, als artistiek leider en componist bracht hij een grote groep muzikanten (400) samen in één doel; een muzikale show van 45 minuten.  De show werd voor het publiek een unieke ervaring!

Geert Jan speelt euphonium bij Soli Brass Leeuwarden en hij is actief als muziekjournalist en musicoloog. Momenteel studeert hij compositie aan het ArtEZ conservatorium bij Wilbert Bulsink. Hij volgde workshops bij Oliver Waespi, Edward Gregson en Philip Sparke en als componist werkte hij samen met onder andere: The Swiss Army Brass Band, Carlton Main Frickley Colliery Band, Soli Brass Leeuwarden en Oranje Grootegast. In 2016 was hij finalist van de Cory Composition Prize in Wales.

Momenteel is hij dirigent van CMV Jeduthun Oldemarkt, MV Harmonie Akkrum en Flevo Brass Emmeloord. Ook is hij assistent dirigent bij het Nootstroom orkest.


Fototerugblik tournee 2019

De 2019 tournee zit er weer op helaas. Gelukkig hebben we de foto’s nog 😉