TOURNEE 2021

De tournee van ZON 2021 gaat door! Weliswaar in een andere vorm dan je van ons gewend bent, maar we gaan ons best doen om het ZON-gevoel naar jullie toe te brengen!


ZomerOrkest Nederland (kortweg ZON) heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. De traditionele uniformen zijn thuisgelaten; de ‘concertkleding’ bestaat uit vrijetijdskleding en de concerten worden gegeven op terrassen, in parken en drukbezochte festiviteiten. Het ZON is qua muziekstijl van alle markten thuis, van Barok tot Rock.

Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks; dat wil zeggen, elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer.


Data 2021

-Inzeepdag: zondag 13 juni 2021
-Repetitieweekend: zaterdag 3 juli & zondag 4 juli 2021
-Tournee: woensdag 21 juli t/m zondag 1 augustus 2021

ZomerOrkest Nederland wil zoveel mogelijk mensen in Nederland in aanraking brengen met blaasmuziek. Ook mensen voor wie het niet altijd even gemakkelijk is om een concert bij te wonen. Daarom is het sociaal concert een vast onderdeel van het tourneeschema.

Het Vrienden van.. Concert! (voorheen galaconcert) wordt speciaal georganiseerd voor Vrienden van Tante Dinie en oud ZON’ners. Dit is het enige concert dat in een theater gegeven wordt. Tijdens dit concert wordt een live registratie gemaakt van het concert. Iedereen is welkom voor dit concert, kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar bij het theater.


Dirigenten 2021

Geert Jan Kroon is met een achtergrond in de muziekwetenschap gaan dirigeren en componeren. Eerst vanuit een muzikale honger om te creëren maar gaandeweg meer om mensen te inspireren en ze kracht te geven. Hij zoekt in zijn werk als dirigent naar manieren om muzikanten hun eigen verhaal te laten vertellen.

Zijn muzikale doel is om de mensen om hem heen ‘aan’ te zetten. Of zoals Benjamin Zander het verwoordt: “succes meet je aan hoeveel glinsterende ogen je om je heen hebt”. Geert Jan’s grootste uitdaging was “Lûd fan de Middelsee”, als artistiek leider en componist bracht hij een grote groep muzikanten (400) samen in één doel; een muzikale show van 45 minuten.  De show werd voor het publiek een unieke ervaring!

Geert Jan speelt euphonium bij Soli Brass Leeuwarden en hij is actief als muziekjournalist en musicoloog. Momenteel studeert hij compositie aan het ArtEZ conservatorium bij Wilbert Bulsink. Hij volgde workshops bij Oliver Waespi, Edward Gregson en Philip Sparke en als componist werkte hij samen met onder andere: The Swiss Army Brass Band, Carlton Main Frickley Colliery Band, Soli Brass Leeuwarden en Oranje Grootegast. In 2016 was hij finalist van de Cory Composition Prize in Wales.

Momenteel is hij dirigent van CMV Jeduthun Oldemarkt, MV Harmonie Akkrum en Flevo Brass Emmeloord. Ook is hij assistent dirigent bij het Nootstroom orkest.

 

Vincent Verhage is in 2004 begonnen aan zijn studie conservatorium te Enschede waar hij les kreeg van Joost Smeets, de bastubaist van het Limburgs Symfonie Orkest en het Orkest van het Oosten. Masterclasses volgden van o.a. Steven Mead, Bernard Beniers, David Thornton en David Childs en Vincent remplaceerde bij diverse militaire orkesten en het Orkest van het Oosten.

In Enschede studeerde Vincent 2 jaar HaFaBra-directie bij Hennie Rameakers om, na het behalen van zijn Bachelor euphonium, in Utrecht te beginnen aan zijn Master HaFaBra-directie bij Danny Oosterman met bijvak slagwerk. Hij heeft in 2011 ook deze studie succesvol afgesloten met een 9 als eindcijfer.
Momenteel is Vincent de dirigent van Brassband Amersfoort, harmonie K.T.S.M. uit Tiel, fanfare Crescendo Voorthuizen, geeft hij koperles bij diverse muziekverenigingen en gaat hij deze zomer weer mee als dirigent met het nationaal jeugdmuziekkamp.